26 Νοε 2009

AMSTRAD PC 1512 - 3.5" Floppy Installation

Λοιπόν όσοι από εσάς εκεί έξω κατέχετε έναν AMSTRAD 1512 DD (δεν νομίζω να είστε και πολλοί!) μπορείτε τώρα πια να αντικαταστήσετε το 5,25" disk drive με ένα 3,5"... Και ξεκινάω την συνοπτική περιγραφή:
Το 3,5" drive στον 1512 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως 720 ΚΒ και όχι 1,44 MB, δηλαδή πριν εισαχθεί μία δισκέτα, πρέπει να καλυφθεί η τρυπούλα στο κάτω δεξιά μέρος με κολλητική ταινία, ώστε το drive να λειτουργεί σε 720kb mode, αλλιώς η δισκέτα δεν αναγνωρίζεται! Επίσης, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα παραμείνει ίδια με αυτή που έχει το 5,25 drive.
Τί χρειαζόμαστε:
- Ένα disk drive 3,5". Πιστεύω ότι τα περισσότερα είναι συμβατά. Τυχαία δοκίμασα 3 τα οποία δούλεψαν:
EPSON SMD 1300
ALPS ELECTRIC DF534H090F
SAMSUNG SFD-321B. Μόνος περιορισμός είναι ότι αν θέλουμε να το εγκαταστήσουμε στο drive A, πρέπει οπωσδήποτε να έχει πάνω στην πλακέτα jumpers Α,Β ή σημεία τα οποία ρυθμίζονται με το κολλητήρι. (πχ DS0 για drive Α, DS1 για drive Β). Η αρχική ρύθμιση στα floppies είναι DS1, η οποία πρέπει να αλλαχθεί σε DS0 - μόνο αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε drive Α.
- Ένα καλώδιο με βύσμα τροφοδοσίας για 3,5" disk drive το οποίο κουμπώνει σε αρσενικό βύσμα 5,25.(Βρίσκεται εύκολα σε computer shops,ebay κλπ)
- Έναν μετατροπέα θήκης (plate) 3,5 σε 5,25 (3,5 to 5,25 mounting kit) για να μπορέσει να βιδωθεί το drive στις 5,25” θέσεις του AMSTRAD.
- Ένα 34πιν βύσμα floppy 3,5" ή ένα κοινό καλώδιο για σύνδεση 3,5 disk drive (καλωδιοταινία) με αποσπώμενο 34πιν βύσμα στα άκρα. Τέτοιο έχουν σχεδόν όλοι οι σημερινοί desktop υπολογιστές, από το οποίο θα αφαιρέσουμε εύκολα το βύσμα ξεκουμπώνοντας με προσοχή ένα-ένα όλα τα 34 καλώδια.
Αντικατάσταση drive B
Η αντικατάσταση του drive Β είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από αυτή του Α. Στον 1512 αφαιρείται το βύσμα από την καλωδιοταινία του drive Β και στη θέση του προσαρμόζεται το 34πιν βύσμα 3,5". Για να το εφαρμόσουμε, κουμπώνουμε την πρώτη σειρά των 17πιν στις έτοιμες τρύπες του καλωδίου, και εφαρμόζοντας πίεση σε κάθε πιν ξεχωριστά πάνω στο καλώδιο (με ένα μικρό ευθύ κατσαβίδι) ανοίγουμε μία μία τις 17 υπόλοιπες τρύπες. Προσοχή: το κόκκινο καλώδιο πρέπει να αντιστοιχεί στο πιν 34. Ενώνουμε την τροφοδοσία και εκκινούμε το σύστημα. Για να δουλέψει σωστά, χρειάζεται η προσθήκη της εντολής drivparm στο config.sys του DOS. Αυτό γίνεται με τον edlin (mini επεξεργαστής κειμένου του MSDOS). Χωρίς αυτή, το ντραιβ ναι μεν λειτουργεί αλλά το DOS νομίζει ότι οι δισκέτα του είναι 360 KB οπότε όταν δώσουμε, για παράδειγμα, Α>format b: η δισκέτα θα φορμαριστεί στα 360 KB. Οπότε στη δισκέτα εκκίνησης του DOS 3.2 δίνουμε:
A>edlin config.sys [enter]
L
1i [enter]
Drivparm /d:0 /f:0 [enter]
Drivparm /d:1 /f:2 [enter]
Ctrl+Z
L [enter]
E [enter]
Y [enter]
Έτσι το λειτουργικό θα μπορεί να μεταχειρίζεται δισκέτες των 720 KB. Όλες οι δισκέτες 1,44ΜΒ είναι συμβατές, αρκεί να καλυφθεί η τρυπούλα τους κάτω δεξιά. Μετά μπορούμε να τις φορμαρουμε σε 720 KB δίνοντας Α>format b: ή με το πρόγραμμα WINIMAGE στα Windows. Είναι πιθανόν να εμφανιστούν διάφορα ανεξήγητα σφάλματα κατά την ανάγνωση, το φορμάρισμα ή την αντιγραφή αρχείων σε δισκέτες 3,5”. Το πιθανότερο αίτιο είναι κάποιο πιν να μην κάνει καλή επαφή στο καλώδιο. Τέλος, αν δεν αναγνωρίζεται καθόλου η ύπαρξη drive B τότε χρειάζεται να τρέξουμε το εργαλείο NVR.exe (ρύθμιση του αριθμού των disk drives) που υπάρχει στην 3η system disk του AMSTRAD 1512. (Αν δεν το έχετε μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ http://web.ukonline.co.uk/cliff.lawson/files.htm και να το μεταφέρετε μέσω σειριακού καλωδίου interlink και του ομόνυμου software http://www.pcxt-micro.com/print/dos-interlink.html ή πολύ καλύτερα με το FastLynx (fxlink) κατευθείαν στον AMSTRAD. )
Αντικατάσταση drive A
Tο σημαντικότερο που πρέπει να γίνει πριν την αντικατάσταση του drive Α είναι να εξασφαλίσουμε μία δικέτα εκκίνησης 3,5" του MSDOS. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία με το WinImage αν έχουμε κάποια έκδοση του MSDOS σε αρχείο .ima ή .img μεγέθους 720 ΚΒ. Απλά καλύπτουμε την κάτω δεξιά τρύπα για να αναγνωριστεί ως 720 ΚΒ. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το MSDOS, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε μία δισκέτα 3,5" από μία δισκέτα 5,25", μέσα από τον 1512: Πρώτα ΠΡΕΠΕΙ να αντικαταστήστε το drive B ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία. Στη δισκέτα εκκίνησης 5,25" του DOS προσθέστε στο config.sys όσα έχουν περιγραφεί παραπάνω και κάντε επανεκκίνηση. Τοποθετήστε μία άδεια δισκέτα 3,5 στο drive Β (με καλυμμένη την τρυπούλα). Δώστε:
A>format b: και μετά
Α>sys b: (όχι diskcopy!!!) και τέλος
A>copy a:*.* b:
Mέχρι στιγμής έχουμε φορμάρει μία δισκέτα στα 720 Κ, μεταφέραμε το σύστημα DOS με το sys (bootable disk) και κατόπιν όλα τα αρχεία του DOS. Τώρα δίνουμε:
B>edlin config.sys [enter]
L
1i [enter]
drivparm /d:0 /f:2 [enter]
drivparm /d:1 /f:0 [enter]
Ctrl+Z
L [enter]
E [enter]
Y [enter]
Μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε το GEM 2.2 και να το εγγράψουμε με το WinImage σε μία δισκέτα 3,5" που έχουμε ήδη φορμάρει και κάνει bootable δίνοντας sys b : μέσα στον 1512.(Εδώ χρειάζετε να προσθέσουμε και ένα autoexec.bat για να ξεκινήσει το GEM αυτόματα). Αφού λοιπόν εξασφαλίσαμε ότι μετά την αντικατάσταση του drive A θα μπορούμε να εκκινήσουμε το σύστημα, κάνουμε την αντίστοιχη διαδικασία αφαιρώντας το φις 3,5" από την καλωδιοταινία του ντραιβ Β και κουμπώνοντας ξανά το παλιό, ενώ στο Α ξεκουμπώνουμε το παλιό και κουμπώνουμε αυτό των 3,5". Η διαδικασία θέλει πολλή προσοχή γιατί τα καλώδια είναι λεπτά και μπορεί να κοπούν κατά την αφαίρεση του βύσματος! Είναι επίσης πολύ πιθανόν κάποιο καλωδιάκι να μην κάνει καλή επαφή και να λαμβάνετε περίεργα μηνύματα λάθους κατά την εκκίνηση!
Τέλος, οπωσδήποτε το drive των 3,5" πρέπει να διαθέτει επιλογή για λειτουγία ως ντραιβ Α (σημείο DS0 κάπου πάνω στην πλακέτα) η οποία θα ρυθμιστεί με το κολλητήρι. Αν δεν γίνει αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να δουλέψει!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου